24 april 2007

.::Maretak::.

vele-maretakken-in-één-popuDe maretak wie intrigeert die niet. 

Bijna iedereen heeft wel eens over de maretak gehoord met zijn kleine doorschijnende witte besjes die op parels lijken.

De maretak is een half parasiet die op andere bomen groeit, meestal op populieren en

maretak-in-populierfruitbomen.

Bij ons in de streek had ik ze nog nooit gezien, maar op onze wandeling in de streek van Haspengauw, zagen wij ze op de takken in vele populieren, zie op de foto.

 

 

Zie hierna vermelde tekst bij Wikipedia 

 

De maretak (Viscum album) is een wintergroene plant die in bomen leeft. Het is een halfparasiet: voor water en zouten is hij afhankelijk van zijn gastheer. De maretak wordt ook "mistletoe", "mistel" of "vogellijm" genoemd. In Nederland is ze wettelijk beschermd.

De maretak komt in geheel Nederland en in het oosten van België voor. De noordelijke grens is niet Zuid-Limburg zoals algemeen aangenomen wordt. In Noord-Denemarken is de maretak ook aangetroffen in een ratelpopulier. De plant komt voor in populieren, (echter nooit in zwarte populieren), appelbomen en meidoornstruiken.

De witte besachtige vrucht wordt door vogels verspreid. Deze worden genuttigd in de oksel van een boomtak, het zaad blijft liggen en ontkiemt. De wortel groeit in de boom. Zaden worden niet verteerd en hebben een kleverige laag, vandaar ook de naam "vogellijm". De zaden zijn giftig.


Culturele betekenis
Met name ten tijde van de jaarwisseling wordt maretak als versiering opgehangen. Het gebruik wil dat je iemand die er onder staat ongestraft mag kussen.
Bij de Kelten en Germanen was de maretak een heilige plant, die in hun magische vruchtbaarheidsrituelen een belangrijke rol speelde.

Volgens Plinius de Oudere sneed een in wit geklede druïde in de midwinterceremonie met een gouden sikkel de maretak uit de heilige eik.

De afgesneden plant mocht de grond niet raken en werd in witte doeken opgevangen. Daarna slachtte hij de offerdieren en dompelde de maretak in water dat dan als bescherming tegen ziekten en onheil werd gebruikt.

De offergaven waren bestemd voor de geesten van de vruchtbaarheid, zoals de godin Freya.
In de scandinavische mythologie werd Balder gedood door een pijlpunt gemaakt van maretak.
De maretak stond als geneesmiddel bekend in de kruidengeneeskunde (Hippocrates, Dodoens). In de antroposofie en de volksgeneeskunde worden de medicinale eigenschappen van de maretak nog altijd gebruikt.
De maretak wordt aan de balken van stallen gehangen; het diende om de mare (wat heks, spook of nachtmerrie betekent) weg te jagen en zo het vee vruchtbaar te houden.

 

(Bron Wikipedia)

17:00 Gepost door Marian & Roger in kruiden

De commentaren zijn gesloten.