25 april 2007

.::Boshyacinten::.

Benodigdheden:

§  Geglazuurde pot (kleur zou moeten passen bij de gekozen kleur van bloemen)

§  ½ bolletjes oasis Ø 10 cm en een blok, snijbloemenvoeding

§  Saté-stokjes

§  Mos

§  Klimopblaadjes en ijzerdraad 0.7 mm

§  Gele conifeer

§  Helleborus (nieskruid)

§  Boshyacinten

 

 

Werkwijze:

 

Prachtig-blauw-23.04.07-Voorbereiding:
Laat de afgesneden hyacinten zeker 1 uur in het water staan met snijbloemenvoeding zodat ze voldoende water en voedingsstoffen kunnen opzuigen anders zullen ze vlug gaan slap hangen.

De beste tijd om de bloemen te snijden is ofwel ’s avonds als de zon onder gegaan is ofwel in de vroege morgen als de rijm opgedroogd is (tussen 10 en 11 uur)

 

1.       Vul de schaal met het natte oasis en steek de ½ bol in het midden vast met saté-stokjes.

Close-up-van-de-frietzakjes     2.      Was de klimopblaadjes (kan gerust in het snijbloemenvoedingswater) en laat ze goed uitdruppelen.
Vorm van de blaadjes een frietzakje en steek onderaan de stengel vast met een ijzerdraadje. Om dit frietzakje te vormen leg je je wijsvinger van je linkerhand op de nerf van het blaadje en draai het blad rond uw vinger. Daarna steek je het ijzerdraadje onderaan vast, ook een stukje over de stengel dit geeft meer steun.

3.      Beleg het vlakke gedeelte van de oasis in de schaal met mos en steek deze vast met krammen van ijzerdraad. Dus niet de ½ bol.

4.      Steek rondom de bodem ½ bol de frietzakjes van de klimopblaadjes dicht tegeneen.

5.      Verdeel op de halve bol de korte takjes van de gele conifeer, maar nog niet te dicht omdat de stengels van de boshyacinten nog ertussen moeten kunnen gestoken worden.

6.      Snij de hyacinten opnieuw schuin aan en steek ze in de ½ bol oasis begin van het hoogste punt en zak zo naar beneden.

7.      Werk af door het nieskruid rond de rand van de schaal te steken.

Boshyacinten--23.04.07-Indien je éénmaal boshyacinten in je tuin hebt gehad dan zal je er jaren plezier van hebben want ze zaaien zich namelijk uit. Dus wil je niet te veel van het goede dan kan je de bloemtrossen na de bloei eruit snijden. Je kan ook enkele in zaad laten komen en er je vrienden of geburen een plezier mee doen. Na 2 jaar heb je dan een volwaardige plant.

Je hebt er verschillende soorten in je hebt er met stevige bloemen en je hebt er met fijnere bloempjes. Ik had alleen maar blauwe en voor het ogenblik heb ik witte en roze. (Dit enkel in de fijnere soort).

 

Mooi met bloemen uit eigen tuin om te knutselen.

 

Alternatieve bloemen die je hiervoor ook kan gebruiken: Alle bloemen op een langere steel komen in aanmerking, bv. freesia’s, rozen, irissen, Ixia’s, Gerbera’s, anjers, enz...

  

Graag gedaan en tot volgende keer, 

Theresa,

15:00 Gepost door Marian & Roger in bloemschikken-lente

De commentaren zijn gesloten.