15 mei 2007

.::Vogels voeren::.

vogels voerenOnlangs werd ons gevraagd of in de zomer de vogels nog gevoerd mogen worden.

 

Het is beter van niet.

 

Het is natuurlijk heel leuk om de vogels druk bezig te zien, met het pikken van zaadjes en nootjes aan de mezenbollen, die wij in ons boompje langs het terras hebben hangen.

Toch doen wij dit alleen in de winter, omdat er dan minder voedsel te vinden is, maar vanaf dat de lente begint stoppen wij er mee, er is dan weer voldoende voedsel te vinden voor de vogels.

 

In de zomer leven de vogels van de insecten en bessen die in de tuin aanwezig zijn.

Vogels leven in de natuur en als het hen te makkelijk wordt gemaakt, doordat je ze in de zomer gaat voeren, dan worden ze te afhankelijk van de mensen.

 

In de winter kun je de vogels lokken door mezenbollen, pindazakjes of andere nootjes te hangen, of op een voederpaal wat zonnepitjes en broodkruimels strooien.

Zo zal je de vogels in de tuin houden, ook in de zomer en zullen zij hun dank tonen met hun wondermooi gezang.

 

Natuurlijk is er ook wel enig groen vereist in de tuin, zoals bomen, struiken en hagen, waar eventueel ook besjes aan komen.

Als de vogels voldoende groen om hun heen hebben en ook enkele dennen of coniferen die in de winter groen blijven, dan kunnen ze in de winter schuilen en ook een plekje vinden om een nestje te bouwen in het voorjaar.

 

Op de vraag of je in de zomer broodkruimels mag strooien, je kunt dat doen, zolang het niet teveel is, maar meestal komen daar alleen de mussen op af.

Een vogelbadje is ook leuk in de tuin, zo kun je de vogels van op een afstand opserveren, terwijl ze drinken en badderen.

Je kunt dan voor een bestaand vogelbadje kiezen eventueel op een paal, zodat ze niet te rap worden gesnapt door andere loslopende dieren in de tuin.

Maar je kunt ook zelf een vogelbadje in elkaar knutselen, in het zand, met een laagje beton en rond om stenen met daar omheen groen, zoals een lelie, varens en hosta.

Een vogel moet zich achter iets kunnen verschuilen, om eerst te zien of de kust veilig is, voordat hij een duik in het poeltje gaat nemen en heerlijk gaat badderen en drinken.

 

Op deze manier hebben de vogels in uw tuin een paradijsje en laten ze dat horen met hun prachtig gefluit, waar wij dan weer heerlijk van genieten.

 

Groetjes uit ons Hofke.

21:00 Gepost door Marian & Roger in vogels in de tuin

De commentaren zijn gesloten.