25 mei 2007

.::Schildersverdriet::.

schildersverdrietHet is al een oud plantje. Op de foto het schildersverdriet met geel randje, dat ik een 20 jaar geleden heb gekocht, maar het plantje met het effen groene blad komt nog van mijn ouders thuis, die er een randje van hadden. Vroeger werd dat veel gedaan een randje langs paden of om een border af te bakenen

Wij hebben dat ook een tijd lang gehad randjes van schildersverdriet in onze tuin, maar op een gegeven moment hadden we al zoveel buxusplantjes gestekt, dat we zijn overgeschakeld naar de buxushaagjes.

Nu zijn er nog enkel een paar groepjes overgebleven, maar het zal altijd wel een plaatsje in onze tuin blijven behouden, omdat het een afstammeling is van de plantjes uit de tuin van mijn ouders en ik natuurlijk ook een mooi lief bloemetje vind.

 

Schildersverdriet doet het goed in half schaduw tot schaduwrijke omgeving, want als het plantje teveel zon krijgt is het rap uitgedroogd en sterft het af. Dus met droogte wel vochtig houden.

De bloem groeit vanuit het hart van de rozet, op een lange dunne stengel met zijtakjes en daar komen heel fijne kleine witte bloemetjes met een klein roze hartje aan.

Ze bloeien in de maanden mei en juni, daarna kan je de uitgebloeide bloemen verwijderen en blijft alleen het rozet over, dat in de winter groen blijft.

Je kunt ze makkelijk vermeerderen of wel in voor- als het najaar.

Je scheurt ze vaneen en plant per rozet uit, die zich dan weer uitbreiden.

10:00 Gepost door Marian & Roger in vaste planten in onze tuin

De commentaren zijn gesloten.