07 juni 2007

.::Bladluis::.

bladluis-met-eierenAls er bladluizen op de roos zitten, zie je aan leegzuigen van twijgtoppen, knoppen en onderzijde van jonge bladeren. De bloei is ook minder.

De oorzaak hiervan kan soms zijn, door een overvloedig stikstof bemesting en te hete standplaats of bij warm en te droog weer.

 

Enig aanraden om dit te voorkomen is, dat je moet letten op een goede luchttoevoer. De stikstofbemesting zorgvuldig doseren. En denk ook weer aan vogels en insecten in uw tuin die mee kunnen helpen.

 

Ga niet gauw naar chemische spuitmiddelen grijpen, maar doe zo gauw je de eerste bladluizen ziet, deze fijn drukken of neem de stengel tussen de vingers en veeg hier voorzichtig over, meestal wordt dan niet de rest van de roos aangetast.

Je kunt ook nog een oplossing maken van gele zeep of vers brandnetelextract(1kg.per 10Ltr.) Wat ik ook wel eens gebruik is in 1 ltr.water met wat groene huishoudzeep en een scheut spiritus.

Mocht dit alles nog geen baat hebben en is het bij u een extreem noodgeval, dan kan er alsnog een chemische bestrijdingsmiddel gebruikt worden, neem er echter dan wel een, dat onschadelijk is voor bijen.

16:00 Gepost door Marian & Roger in rozen en ongedierte

De commentaren zijn gesloten.