22 juni 2007

.::Vrouwenmantel::.

vrouwenmantel-in-bloeiAlchemilla mollis

 

Deze plant staat al enkele jaren op een paar plaatsen als groep in onze tuin. In een grote tuin met gazon, zou de vrouwenmantel ook mooi tot zijn recht komen als borderrand, want deze plant is met zoveel andere planten te combineren.

Het is een plant met weinig of geen problemen, geen last van ziektes of dat er rupsjes in zouden komen. Als de plant is uitgebloeid dan knip je de uitgebloeide bloemen weg en blijft het mooie groene blad nog over tot laat in het najaar. In de winter sterft het blad af en komt in het voorjaar weer te voorschijn.

 

Het enige nadeel (eigenlijk niet noemenswaardig, maar toch…) als ik onze tuin ga wieden, er her en der in de tuin van die jonge plantjes op duiken en als je niet oplet dan staat zo je tuin vol vrouwenmantel. Wat eigenlijk al heel wat wil zeggen over deze plant die zich overal thuis voelt en weinig eisen stelt.

Wil je meer borders met vrouwenmantel aanleggen, dan is dat natuurlijk gemakkelijk en kan je de jonge plantjes daarvoor gebruiken, of maak er je vrienden blij mee, is iedereen voorzien, dan gaan ze naar de composthoop.

Vrouwenmantel kan je ook probleemloos vermeerderen door ze te scheuren in het voor- of najaar.

 

De hoogte van het blad is ongeveer 20 cm maar als er de bloemen aan komen kan deze plant wel tot 50 cm. hoog worden. Het is een sterke plant en de bloemen die vanaf eind mei en juni bloeien, behouden zich meer dan een week in de vaas, daarom ook prachtig te combineren

met rozen.

vrouwnmantel-dauwdruppelsNiet alleen het apart groen/grijze kleur van het blad is mooi, maar ook de vorm.

Na een regenbui of ’s morgens de ochtenddauw, liggen de waterdruppels als een doorzichtige glazen parel nog een hele tijd wondermooi op het vrouwenmantelblad.

08:00 Gepost door Marian & Roger in vaste planten in onze tuin

De commentaren zijn gesloten.