25 juni 2007

.::Daglelie::.

daglelie

Hemerocallis

Deze plant met lelieachtige bloemen, is geschikt voor elke grondsoort en kan op een zonnige tot halfbeschaduwde plaats.Bij ons staat deze plant in de bostuin, dus zelfs veel schaduw en toch komen er elk jaar mooie lelies te voorschijn.Misschien wel iets minder uitbundig dan dat deze op een zonnige plaatst staan, maar dat neemt niets van de schoonheid van deze lelie weg.Er zijn verschillende honderden soorten van deze lelies en ze zijn allemaal winterhard met weelderig, rietachtig blad, die weken achter elkaar blijven bloeien. In de winter verliezen ze wel hun blad, maar vroeg in het voorjaar komen ze al met hun sprieten te voorschijn.

De oranjesoort bij ons in de tuin bloeit in de maanden juni en juli en wordt wel 70 tot 80 cm. hoog.

 In de loop van de jaren worden het grote kluiten.

Je kunt ze laten staan als je veel plaats in de tuin hebt, maar anders kan je ze in stukken verdelen en een kleiner gedeelte terug planten of zelfs een stuk af steken wil je ze uitdunnen.

 Al wordt er wel geschreven dat je planten voorzichtig moet delen, door ze te scheuren of met twee tuinvorken delen, zal dat niet zo makkelijk gaan bij deze plant het zijn stevige kluiten, vooral als ze al vele jaren op dezelfde plaats staan.Evenals bij de hosta’s en verschillende andere planten gebruiken wij de spade om door te steken. Onze ervaring daarmee is dat er weinig of geen schade aan de planten wordt toegebracht als je op deze eenvoudige manier met een scherpe schop, verticaal kluiten van de plant wil afsnijden om ze te kunnen uitdunnen of te delen.

08:00 Gepost door Marian & Roger in vaste planten in onze tuin

De commentaren zijn gesloten.