27 juli 2007

.::Haagwinde::.

hier moet dringend iets gedaan wordentaxus wordt gewurgdEen   mooi   wit  klokje groeit achter tegen de klimop  in  onze  tuin.

Dit   klokje  is  van  de    haagwinde  of  wel Calystegia sepium, maar is niet zo lief als het er uit ziet. In haar groei grijpt zij andere planten bij de kraag en in haar enthousiasme wil ze alle planten meenemen naar de top. Maar die kunnen niet mee en verstikken…”als je er niet op tijd bij bent”  in haar slingerende grijpgrage lange takjes waar ze de hele plant mee wil in wikkelen.

Zoals je op de foto kunt zien, heeft ze de klimophaag al aardig beet de taxus en laurierstruik kunnen geen kant meer uit.

Dit kan gebeuren als je een tijdje weg blijft in een verlaten hoekje van de tuin waar je niet zo vaak langs loopt. Dus het wordt hoogtijd dat we hier gaan ingrijpen.

taxus en laurier niet veilig voor haagwindeHaagwinde is erg moeilijk te bestrijden, omdat dit onkruid een zeer diepe wortelstok heeft.

De plant sterft in de winter bovengronds af, maar de wortelstok floreert ondergronds.

haagwindeHaagwinde begint laat te groeien, zo rond eind april, maar dan gaat het snel. Binnen de kortste keren overgroeit deze andere planten.

Haagwinde houdt van voedselrijke en vochtige bodems. Gewoon uittrekken helpt niet, de grove (bestrijdings) middelen moeten eraan te pas komen. Een vervelend karweitje als je andere planten niet wil beschadigen.

En na de winter is er nog een karweitje, de verdroogde stengels tussen alle planten uit prutsen.

15:00 Gepost door Marian & Roger in onkruid in onze tuin

De commentaren zijn gesloten.