30 maart 2008

♣Orchidee tips op een rijtje♣

orchidee-gevlekt-in-rode-poEr zijn veel soorten orchideeën, er wordt in boeken veel uitleg over gegeven, wil je er echt een hobby van maken om deze planten zelf te kweken, dan is deze uitleg echt wel nodig, maar voor de verzorging van de Orchidee Phalaenopsis die wij hebben, heb ik hieronder de 10 belangrijkste punten beknopt weergegeven.

1. Wat licht betreft mogen ze op elke vensterbank als het maar niet de noordzijde is. Als een orchidee niet bloeit staat hij niet zonnig genoeg al heeft de Phalaenopsis liefst niet direct zonlicht. Met een raam op het zuiden moet men voor deze orchidee van maart t/m september een beetje schaduw creëren.

2. Indien de plant moet worden verplaatst, als het raam gewassen moet worden, moet dezelfde kant van de pot weer aan de raamzijde komen te staan. Markeer eventueel de pot.

3. Verpot niet eerder dan dat de plant is uitgebloeid, hooguit éénmaal per jaar, liefst met speciale potgrond voor orchideeën.

4. Orchideeën houden ook van vocht, maar dan matig. Het is aan te raden de pot op een schaaltje gevuld met steentjes te zetten. Bedek nooit om het vochtgehalte te behouden de plant met plastic; orchideeën hebben zonder uitzondering een goede luchtcirculatie nodig.

5. Orchideeën mogen niet teveel water hebben. de grond mag niet door en door vochtig zijn; eigenlijk pas op zo'n 2 cm. onder het oppervlak moet er wat vocht te voelen zijn. Ze mogen zeker niet met hun wortels in het water staan. Laat vooral ook geen water op de bladeren en/of in het hart van de bloem staan, dit geeft gegarandeerd rot.

6. Pas op voor tocht.

7. Wekelijks wat bijmesten is voor de meeste orchideeën voldoende, tweewekelijks is ook geen probleem, zelfs maandelijks kan genoeg zijn.
Het belangrijkste is regelmaat. Bent u gewend om tweewekelijks wat te geven, houd de plant dan aan dit dieet.
Gebruik een vloeibare meststof die u verdund met water.

8. Wat de regelmaat met voeding betreft, deze maatregel kan je ook het beste met water geven aanhouden.

9. Wil je een veilige manier om de orchidee water te geven, steek dan een houten stokje in de pot en laat dat permanent zitten. Om te controleren of het mengsel nog vochtig is, trek je het stokje er voorzichtig uit. Is het stokje donker gekleurd en vochtig, dan moet je nog even wachten met de plant water te geven. Is het stokje droog, dan moet men de plant begieten.

10. Voor de luchtvochtigheid, doe je ze het beste 's morgens wat "misten". Het voordeel is dat de planten dan weer droog zijn voor het donker wordt. Bovendien voorkomt het "misten" vaak het afvallen van bloemknoppen.
Let op: Als je ze mist moet dit wel hele fijne sproeinevel zijn met regenzacht water op kamertemperatuur.

Laten we nu maar hopen dat we met deze goede verzorging van onze orchidee, nog lang mogen genieten.

De volgende keer beschrijven wij waar je het beste de uitgebloeide tak van deze orchidee kunt knippen.

10:00 Gepost door Marian & Roger in Orchidee

De commentaren zijn gesloten.