09 april 2008

♣Klimplanten♣

Klimplanten zijn mooi en maken een onuitwisbare indruk in iedere tuin.
Bijvoorbeeld een blauwe regen tegen een huis, een klimhortensia tegen een oude muur, een clematis die zich laat slingeren doorheen een klimroos over de rozenboog of pergola.

Je hebt klimplanten die je moet helpen met opbinden, maar er zijn er ook die zichzelf tegen een muur hechten.
Bijvoorbeeld de klimhortensia die bij ons tegen een oude muur groeit, hebben we in het begin toen de plant nog klein was moeten vast hechten, maar eenmaal zijn weg tegen de muur hecht deze klimmer zichzelf vast.

rozenboogDan zijn er de slingerplanten zoals de Clematis, die werken zich aan hun eigen takken omhoog. De plant moet wel gesteund worden met een klimrek of draden.

Planten zoals een klimroos die klimmen eigenlijk niet en moet u leiden tegen muur, klimrek of pergola.

Wilt u ook genieten van een klimplant, zoek dan naar een juiste plek. Geen enkele plant heeft het graag benauwd. Zorg daarom dat de klimmer een flink stuk van de muur afstaat, helemaal van levensbelang als er boven zijn hoofd een brede dakgoot loopt. Deze goot houdt alle regen tegen en de klimmer staat dan te verpieteren en bezwijkt op de duur van de dorst.

Kijk ook altijd eerst op het planten etiket waar hij wil staan. In volle zon of half schaduw. Hebt u een goed plekje gevonden dan kan het planten beginnen. Tegen een muur of huis is de grond vaak aan verbetering toe.

Maak een flink gat en verwijder stenen en ander afval. Verbeter de grond met wat potgrond en compost en begiet het gat met water, zodat de grond al wat vochtig is als u de klimmer gaat planten. Maar voordat de klimplant in het plantgat gaat, tikt u de plant uit de pot en laat de plant enige tijd (een uurtje) in een emmer met water staan. Daarna wordt de klimmer geplant en duwt u de aarde voorzichtig aan en geef nog wat water bij.

De volgende keer nog enkele klimplanten tips op een rijtje.

09:00 Gepost door Marian & Roger in klimplanten

De commentaren zijn gesloten.