09 april 2008

♣ Tips voor klimplanten ♣

1. Bind de klimmer na het planten niet meteen vast. De grond kan nog clematis-klimplant
wat inzakken en je loopt misschien het risico dat de klimmer zichzelf ophangt.

2. Zet een plant altijd net zo diep als dat hij in het potje heeft gestaan. Een uitzondering op deze regel is de Clematis: grootbloemmige soorten kunnen eerder last hebben van een verwelkingsziekte; zet deze daarom ongeveer 10 cm. dieper.

clematis-klimplant3. Wikkel eerst wat kippengaas rond de paal van een pergola om de start van een klimmer te vermakkelijken.

  1. 4. De klimroos en Clematis zijn partners voor het leven, net als de klimroos en de kamperfoelie. Wil je klimplanten met elkaar combineren, zet dan geen sterke klimmer naast een zwakke groeier, maar kies zoveel mogelijk voor een evenwichtige relatie.

5.  Kies als je ruimte heb voor verschillende bloeitijden en geniet de hele zomer van kleur.

blauwe regen6.  Blauwe regen is een sterke jongen. Als hij zich om een regenpijp slingert, kan die zelfs kraken. Ook kan hij onder dakpannen doorgroeien en de dakbedekking  beschadigen. Klimop is net zo'n doorzetter. Laat hem alleen tegen de gevel groeien en houd hem weg bij houten kozijnen.

7. Voor klimplanten is er een speciale meststof. Geef die in het vroege voorjaar aan alle klimplanten. Klimrozen krijgen speciale rozenmest.

8.  Bij tuincentra is er verschillend materiaal verkrijgbaar om klimplanten aan te binden. Ook zijn er klimrekjes die tegen een muur of schutting bevestigd kunnen worden.

blauwe regen9.  Klimplanten hoeven niet altijd tegen een muur of rozenpoortje te staan. Ze kunnen ook in de border en voor een verticaal accent zorgen. Tegenwoordig zijn hiervoor leuke klimzuilen te koop. Je kunt ook een wigwam van bamboestokken maken.

10. Behalve vaste planten zijn er ook eenjarige klimmers. Oogt een rozenboog of pergola wat kaal? Zet er dan het eerste jaar een snelle groeier, bijvoorbeeld siererwt (Lathyrus) tegen.

18:00 Gepost door Marian & Roger in klimplanten

De commentaren zijn gesloten.