17 april 2008

♣ Icoon op label vaste planten ♣

Vaste planten worden tegenwoordig steeds vaker toegepast in een tuin. Bij nieuwbouw zie je dat er al geen gazon meer wordt aangelegd zoals vroeger. Dat was in het midden een gazon en daar om heen de borders met beplanting. Dit waren vaak wat struiken, hier en daar een vaste plant (nu worden de vaste planten gegroepeerd) en in de zomer zaaide men zelf wat eenjarige in een randje langs het gazon op.

De structuur is tegenwoordig anders.
Nieuwe generatie andere ideeën. Mooier, maar er zijn tegenwoordig dan ook meer mogelijkheden dan vroeger.

In een grote tuinen is het gazon wel aan te raden, want gras geeft een sfeer van rust. In een grote tuin kan men niet allemaal perkjes en paadjes aanleggen, dat zou dan weer te druk worden. Het is belangrijk dat de tuin een sfeer van rust uitstraalt.

In een lange smalle tuin als die van ons, was het gazon geen optie en kozen wij voor paadjes en perkjes. In het voorste en achterste gedeelte geven de buxus haagjes door het groen ook een rust aan de rest van de beplanting.

En in het middelste gedeelte is dan de schaduwtuin met veel groen.

De laatste jaren zijn buxus en taxus haagjes in, dit zijn de meest gebruikte soorten, al kan je de ligustrum of beuken ook laag houden. Je ziet veel variaties. Men plant de struikjes op die manier dat de vakken later kunnen opgevuld worden met vaste planten.

Wat wordt onder vaste planten verstaan:

Het belangrijkste kenmerk van vaste planten is, dat ze overwinteren op ondergrondse delen. Het loof sterft af in het najaar, waardoor de plant minder gevoelig is voor kou en vorst. In tegenstelling tot bomen of heesters hebben ze geen houtige delen. Daarom kan je ze ook makkelijk vermeerderen door te scheuren of te delen, al behoort, zaaien ook tot de mogelijkheid.

U wilt u tuin gaan inrichten of een lege plek opvullen, het terras opfleuren met een vaste plant. Daarvoor kijkt u eerst naar een belangrijk gegeven van de standplaats, is het een plek in de zon, halfschaduw of schaduw.

plant in de zonU komt thuis met de planten, maar er wordt op een dergelijk label niet veel weer gegeven dan een icoontje van een zon, plant in halfschaduwhalfschaduw/zon of schaduw, de bloeiperiode of hoe diep geplant.
Om een beter overzicht te krijgen van de betekenis van een plant in de schaduwdergelijk icoontje ga ik beknopte uitleg van elk icoontje in een nieuw rubriek plaatsen.
Dit zal dan te vinden zijn onder de categorie “vaste plant LABEL uitleg”.

08:00 Gepost door Marian & Roger in vaste plant LABEL uitleg

De commentaren zijn gesloten.