26 mei 2008

♣ Iris ♣

irisVorig jaar kreeg ik van Theresa een stuk van haar iris plant en ik gaf ze een plaatsje in de bloemenborder langs de klimopafscheiding. Enkele weken geleden toen ik de iris in knop zag staan, keek ik uit naar de bloei. Deze week was de knop helemaal open gebloeid en stond er een bloem van een iris te pronken in onze tuin.
Wat een prachtig plaatje!
En aan wie denk je dan, natuurlijk aan de persoon van wie je de plant kreeg en je geniet van de mooie bloem. 

iris-en-rode-valeriaanIedereen heeft wel een plant die een ander niet in zijn/haar tuin heeft en het is zo makkelijk om in het voor of najaar een stukje van een vaste plant te scheuren. Zo hebben wij al verschillende planten in onze tuin verzameld en ook familie en vrienden met een plant uit onze tuin plezier gedaan.

Staan er in je tuin verschillende planten in bloei, dan zijn er altijd mensen bij, die direct wel een stukje van een mooie plant zouden willen meenemen. Het is aan te raden om dit niet te doen en even wachten tot het na- of voorjaar, omdat het afgescheurde gedeelte van de plant het vaak begeeft als je dit doet in volle bloei.
Natuurlijk blijf je zelf ook achter met een gehavende plant, want die is zijn vorm kwijt voor de rest van het seizoen.
Dus doe dit liever in het najaar als de plant is uitgebloeid of in het voorjaar als de plant net te voorschijn komt, zodat het afgestoken gedeelte van de plant goed kan aanslaan.

12:00 Gepost door Marian & Roger in vaste planten in onze tuin

De commentaren zijn gesloten.