15 juni 2008

♣ Ikeru ♣

"Leven en Scheppen" met bloemen uit eigen tuin.

Met bloemen uit eigen tuin in alle eenvoud een mooi bloemstukje creëren. Terwijl je door de tuin wandelt en geniet van de geur en kleur, de vogels die fluiten, bedenk dan ondertussen wat je wilt gaan gebruiken voor een bloemstukje. Een blad van de aronskelk of de klimop en hosta, een bloemetje. Het maakt niet uit.
Het vergt een beetje geduld en inspiratie, maar brengt tevens ook rust in het hectische leven van elke dag. Met het geplukte materiaal ga je iets creëren en als het bloemstukje dan af is geef je het een mooi plaatsje.

vorm voor bloemschikkenJaren geleden maakte ik altijd bloemstukjes in het lage schaaltje waar een vorm in was met gaatjes van groot naar klein, hier kon je de bloemen in schikken. Was de opening te groot, dan stak ik daar nog een stuk van een steeltje bij om de bloem stevig in het schaaltje te laten staan.
 
Dan heb ik nog een losse vorm van plastic (zie foto links) dat je in elk gewenst schaaltje kunt plaatsen. Ook heel handig als je geen oasis in huis hebt en toch even een bloemstukje wilt maken.

Het bloemschikken heeft verschillende jaren stil gelegen, totdat Theresa een paar jaar geleden de microbe die bij mij was ingesluimerd, wakker maakte. Door haar mooie creaties begon het bij mij ook weer te kriebelen.
En zo heb ik hier al enkele bloemstukjes geplaatst die ik zelf heb gemaakt.

Ik maak graag bloemstukjes met bloemen uit eigen tuin en probeer zo goed als mogelijk gebruik te maken van de bloemen van het seizoen.
Ik kan me ook wel vinden in de Japanse bloemsierkunst, dit vanwege de eenvoud en harmonie die er in verwerkt zit.

De Japanse bloemsierkunst noemt men Ikebana en betekent letterlijk “Bloemen laten leven"
Ikeru betekent leven en scheppen en Hana betekent bloemen.
Daarom noemde ik het bloemstukje op de foto deze keer “Ikeru”

Gewoonlijk volg ik mijn eigen gevoel bij het bloemschikken, want ik ben geen professional en doe dit enkel voor hobby.

IkeruHet schaaltje dat ik al ruim 30 jaar bezit, heb ik weer eens voor de dag gehaald. Het is zo heerlijk om hier iets in te maken, het heeft zo zijn plus punten, want oasis heb je dan niet nodig.

Zo bestaan er ook van die prikkers met een loden basis die bezet is met vele koperen spijkertjes, ik meen dat ze die kenzan noemen en dat je in elk gewenst schaaltje kunt plaatsen.
Ik ga er eens achter zoeken, of ze nog ergens verkrijgbaar zijn, want daar heb je natuurlijk ook vele mogelijkheden mee.
 

Wat heb ik voor dit schaaltje gebruikt: 

Klimopblad en een blad van de aronskelk.
5 bladeren van de iris.
Een takje kleine roosjes.
1 takje van de stella’d oro
2 takjes vrouwenmantel.
2 zaaddozen van de papaver. 

Eerst schik ik de bladengroep van de iris achterop in het schaaltje.
Dan naar links wijzend het blad van de aronskelk.
Eén blad van de klimop wijst wat naar voor en één naar rechts.
In het midden het takje met de kleine miniroosjes.
En links boven het blad van de aronskelk, schik ik de vrouwenmantel tussen en laat dit een beetje speels over het blad hangen, met daartussen een takje van de Stella’d Oro lelie.
Rechts tussen het blad van de klimop steek de zaaddozen van de papaver. 


Ik wens u veel inspiratie en succes toe met het bloemschikken, maar beleef vooral het plezier er aan en het genot ervan.
Als uw creatie af is, geeft dit echt een voldoening.

Bloemengroetjes van Marian.

08:00 Gepost door Marian & Roger in bloemstukjes marian

De commentaren zijn gesloten.