26 augustus 2008

♣ één gladiool ♣

de gladiool met haar vriendinnen

Daar lag ze dan, moederziel alleen tegen de grond de gladiool. Verschillende dagen keek ik haar al aan, toen ze nog in knop stond, fier en statig stond ze in onze tuin. Alsof ze wilde zeggen, ik ben de laatste van de gladiool familie die in deze tuin gaat bloeien met al mijn schoonheid.

 

De gladiool knollelletjes waren een overschotje van enkele jaren geleden dat nog in de serre in een mandje stond. In het voorjaar hebben we ze in de grond gedaan, met de gedachten we gaan wel zien wat er van komt.

 

Maar van dit groepje kwam enkel wat blad te voorschijn, behalve die ene, daaruit ontstond ‘n bloem. Ik zag haar groeien, langzaam kwam de gladioolknop te voorschijn, de eerst bloem van de rij knoppen ging open de andere knoppen begonnen al een puntje kleur te bekennen.

 

Op mijn wandeling door de tuin, zag ik ze halfweg al tevoorschijn komen tussen de andere planten, maar vandaag niet, ik zag ze niet meer.
Ik liep naar de bloemenborder en zag de gladiool tegen de grond liggen. De steel was om een of andere reden geknakt. Misschien de zware regen van afgelopen nacht, ik weet het niet. In ieder geval, wel jammer. Het zou ook niet veel meer af doen als ik ze met een stok zou steunen, want door die gebroken steel, zou de bloem niet veel voeding en vocht krijgen en zou het een deze dagen toch met haar gedaan zijn.

 

Dus heb ik ze geplukt en gebruikt voor in het bloemstukje, herenigd met andere bloemen uit de tuin, zoals de roos new dawn, klimop, sedum en gedroogde astilbe, takjes kerrieplant. Het groene spitse blad waar ik de gladiool tussen heb geplaatst, is niet van de gladiool zelf maar van de iris.

 

De eerste bloemknop was al bijna uitgebloeid, dus die heb ik verwijderd en het topje eruit geknipt, zodat de gladiool niet verder in lengte kan groeien, omdat de tak dan te hoog voor het bloemstukje gaat worden.

 

En nu gaan we nog enkele dagen van deze mooie bloem genieten.

Bloemengroetjes van Marian.

12:00 Gepost door Marian & Roger in bloemstukjes marian

De commentaren zijn gesloten.