14 november 2008

♣ Herfststuk ♣

 Herfststuk in een halve isomobol - 28.10.08Benodigdheden:

·         ½ Isomobol
·         Koudlijm voor bloemisten
·         Veel herfstbladeren, liefst tamelijk grote, vb. wijngaardbladeren, wilde wingerd of plataan
·         Oude kaarsen
·         Oude verfborstel
·         Oud potje om de kaarsen te smelten, indien deze niet voorhanden is kan je ook gewoon een propere conservendoos gebruiken
·         Staander of een krans van takjes of wilgen
·         Veenmos en plat mos
·         2 a 3 winterplantjes naar keuze ik heb kleine cyclamen en een grijs plantje (Calocephalus) 

Herfstbladeren besmeerd met kaarsvet - 28.10.08Werkwijze:

1.      De blaadjes moeten goed droog zijn en niet te zeer gekruld. Begin met de rand van de isomobol. Overplak de rand met blaadjes en ook zodat zeker een 10 cm aan de binnenkant bedekt is. Plak de blaadjes zo verder tot de bol volledig dicht is en mag absoluut geen wit van de bol te zien zijn.

2.      Laat dit dan toch zeker ½ dag indrogen.

3.      Snij de stopjes van de kaarsen in stukken, ik heb witte met rode gemengd zodat ik een licht roze kleur kreeg, dit kan je wel alleen doen indien je rood/bordeaux bladeren hebt. Mocht je geel/bruine hebben dan neem je best wit met een beetje geel. Mocht je geen gekleurde kaarsen hebben dan kan je het kaarsvet kleuren met voedingsverf. Dit ligt normaal in het grootwarenhuis bij de bakafdeling.

4.      Laat de kaarsen op een licht vuurtje smelten, je moet er je vinger in kunnen steken dat is de juiste warmte. Zet daarna het kaarsvet op een theelichtje zodat het niet te vlug afkoelt en regelmatig eens roeren.

5.      Neem de isomobol en bestrijk de bladeren met het kaarsvet er mag een tamelijk dik laagje op komen. Je zal zien het kaarsvet stolt zeer vlug. Laat de bol daarna ook even indrogen. Nog niet op de krans zetten want indien het kaarsvet nog niet droog is dan zal je een rand krijgen en dit oogt niet mooi.

6.      Vul daarna de isomobol met veenmos en bevochtig dit goed. Laat de plantjes voor je ze plant zeker ½ uur zonder potje in een badje met water staan zodat ze zich goed kunnen volzuigen. Plant de plantjes in de isomobol. Bedek de bovenkant met het plat mos.

Bovenzicht - 28.10.087.      Van dit herfststuk zal je lang kunnen genieten , plaats het op een terrastafel want de cyclamen houden niet van de warmte binnen. Zoals je ziet zijn het vrolijke kleuren in de herfst, na de voorbereiding is het vlug klaar en je kan de plantjes altijd vervangen. Je kan de schaal ook vullen met viooltjes dan heb je er de ganse winter nog plezier van want deze bevriezen niet en tegenwoordig heb je prachtige kleuren.

8.      Vergeet wel niet af en toe wat water te geven.

Prachtig om te aanschouwen, herfst in de zomerzon. 

Theresa,

12:00 Gepost door Marian & Roger in bloemschikken-herfst

De commentaren zijn gesloten.