06 januari 2009

♣ Mooie dame ♣

Mooie dame - 14.12.08Lieve dames en heren, misschien denkt U dit krijg ik nooit klaar want ik ben geen naaister. Wel ik moet U bekennen het enige dat ik van naaien kan is een knoop goed aannaaien. Hieraan komt geen naaimachine te pas.
Zicht op de sleep - 14.12.08Het stof wordt in stukken gescheurd en de scheurkant wordt gewoon weggewerkt met kopspelden.
Dus niet twijfelen, gewoon aan beginnen.

 

Benodigdheden:

·         Paspop op staander (tegenwoordig te koop in Casa, Blokker ongeveer tussen € 45 à 50) Let er wel op of je er speldjes op kan steken of eventueel tussen het stof en de pop
·         Een rol WC-papier (mag niet te vlug afscheuren)
·         Een stuk bruin papier (niet te slap)
·         Papier plakband
·         Ongeveer 70 Cordolinebladeren (lijken op Aspedistra blad maar ze zijn bordeaux van kleur)
·         Alles lijm – Bison (Brico) en een borstel
·         Lijmpistool
·         Kopspelden, Etalagespelden
·         Stof: voor de sleep: 1m x 1.9m
        voor de drapage: 3.2 m x 20 cm
·         Medaillon
·         Eventueel een Boa, parelsliert
·         1.5 m sierlint voor taille + strik
·         1 m sierlint om de buste af te biezen
·         Voor de schouderbandjes kan je 70 cm lint gebruiken of zoals ik gevriesdroogde ezelsoren.
·         1 roos

Bovenste deel - 14.12.08Werkwijze: 

Deze dame heb ik op een workshop gemaakt gegeven door Josée Paesen uit Kermt. 

Afbeelding 049Voorbereiding, de dag ervoor:
Bladeren even met bladglans afvegen en tussen krantenpapier leggen, om de paar lagen een dik pak boeken erop leggen zodat de bladeren wat platter worden. Laat dit de ganse dag en nacht rusten.
De roos in het midden - 14.12.08De dag zelf neem je de bladeren tussen de kranten uit en snij het steelgedeelte plus zo’n 10 cm ervan af. Voorzichtig aan de achterkant van het blad de nerf met een aardappelmesje wegsnijden zodat het dikste gedeelte weg is.


De roos van stof gevormd - 14.12.081.   
Omwikkel de dame van aan de borsten tot in de taille met wc- papier. Zet vast met kopspelden van boven en onder. Hierover de papier plakband erover doen. Goed aandrukken zodat de vorm goed uitkomt.

2.    Neem het stuk papier, ongeveer 1m/1m en leg die om de middel van de pop en plak vast met papier plakband. Goed aan het lijf vastplakken. Achteraan mag een split blijven.

Drapage aan de achterzijde - 14.12.083.    Begin beneden. Lijm de bladeren in en begin aan de split achteraan, het eerste blad mag de split wat overlappen, plooi het teveel aan blad naar binnen toe zodat je een mooie afgewerkte rand krijgt. De bladeren mogen tot bijna op de grond komen. Ga zo rond tot je een eerste ronde klaar hebt.

4.    Ga zo verder, het worden 4 lagen boveneen. De laatste ronde is rond de borsten, in de lende goed aandrukken.

Schouderbandjes en decolté - 14.12.085.    Werk nu de decolté af ofwel met lint of stof, ik heb de gevriesdroogde ezelsoren gebruikt. Ook voor de schouderband-jes. Onder de blaadjes heb ik een sierlint vastgestoken met kopspelden. In het midden heb ik een medaillon vastgestoken.

6.    Maak het sierlint vast in de lende en vorm achter een strik. Steek een stuk stof vast in het midden (voor) onder het lint en vorm een drapage. Maak vast aan de achterkant.

Een stuk verder - 14.12.08De dames die kunnen naaien zullen er wel iets anders van maken, maar ieder zijn kunst.

7.    Het stof voor de sleep wordt achteraan vastgemaakt en vorm van de overslag door hier en daar wat spelden te steken een mooie overgang. Laat het stof naar beneden vallen en vorm een sleep. Werk de gescheurde kant weg door de spelden zo te steken dat deze zijde mooi weggewerkt is.

8.    Een restje stof plooi je dubbel en vorm een roos, deze komt rond de hals. Vastspelden. In het hart van de roos steek je enige ezelsoortjes, ook deze vastspelden.

9.    Rond de roos prik je de gevriesdroogde ezelsoortje vast. Steek de roos schuin tussen het lint.

Het vraagt wel even werk minstens 5 uur maar wedden dat iedereen een plaatsje zal vinden voor zo’n mooie dame.

Theresa,

 

12:00 Gepost door Marian & Roger in bloemschikken-decoraties

De commentaren zijn gesloten.