25 maart 2009

♣Een vervlogen jaar♣

Een vervlogen jaar – MOEKE  82

Mooi geheelBenodigdheden:

·         Een grote glazen vierkante schaal
·         2 soorten Deco-zand/steentjes
·         Krulhazelaar takken (tamelijk stevige – ze moeten de bal dragen)
·         Oasisbol van Ø 15 cm
·         In mijn geval hier, 2 witte rozen en 80 oranje rode rozen Snijbloemenvoeding
·         Veel Pachysandra
·         1 takje Gypsophile

Prachtige rozenWerkwijze:

1.      Laat de bol oasis zich volzuigen in lauwwarm water met snijbloe-
menvoeding. Let er wel op dat je een emmer neemt met voldoende water want de bol moet indien hij volgezogen is op de bodem liggen en nog bedekt zijn met water anders zal hij niet door en door nat zijn.

2 soorten zand in elkaar gegoten2.      Maak de glazen schaal goed proper. Droog hem goed af. Maak een tekening in de eerste soort Deco zand en giet de 2de soort erin.

Krulhazelaar houdt de bal op zijn plaats3.      Verknip de krulhazelaar zodoende dat hij nog over de rand steun heeft. Laat enkele takken elkaar kruisen in de kom en tracht een draagvlak te creëren om later te bol te dragen.

4.      Haal de oasis uit het water, laat hem zeker ½ uur uitdruppen. Was ondertussen de Pachysandra, doe hem in een keukenhanddoek en droog hem.

Afwerking met Pachysandra en Gypsophile5.      Zet de oasisbol op een bloempot dan kan je de materialen beter steken. We beginnen de onderkant (die nu boven ligt) vol te steken met de Pachysandra. Je zal toch zo’n 1/3 van de bol moeten vol-steken. Je kan dit moeilijk schatten want je weet op niet voorhand hoeveel plaats de rozen zullen innemen. Het is makkelijker om, moest het nodig blijken,  de Pachysandra te verwijderen dan dat je later aan de onderkant moet bijsteken want dan is uw bol al vol met rozen en zou je ze kunnen beschadigen door de bol te moeten omdraaien.

6.      Draai de oasisbol om ( de Pachysandra is nu onder) en snij de rozen aan met een zeer scherp mes (dit is zeer belangrijk anders beschadig je de rozensteel en zullen zich bacteriën erin nestelen, uw rozen zullen niet lang houden en zullen niet mooi indrogen, ze zullen rotten).

2 witte rozen boven de 807.      Begin met de 2 witte rozen (hier omdat Moeke 82 werd), steek de andere rozen goed dicht tegen elkaar aan. Ga zo verder tot alle rozen opgebruikt zijn.

8.      Onder de laatste rij rozen steek je korte stukjes Gypsophile (niet te veel).

9.      Mocht het blijken dat je nog een gaping hebt tussen de rozen en de Pachysandra, werkt dan verder af met Pachysandra.

10.  Neem wat kleine rozenblaadjes, zet ze op draad en schik ze tussen de rozen waar een gaping is.

11.  Plaats de bol op het draagvlak in de schaal.

12.  Rest met nog alleen om proficiat te wensen aan diegene die dit bloemstuk mag ontvangen. In mijn geval hier “Ons Moeke”.

TIP:

Je begrijpt natuurlijk dat je niet alleen 82 moet worden, het past natuurlijk op alle leeftijden met eventueel minder bloemen kan het ook. Dan ook wel een kleinere Oasis bol nemen.

De keuze van bloemen kan je ook aanpassen, bv. met Gerbera’s, dikke anjers, Chrysantenhoofdjes (Idee voor Allerheiligen), Dahlia pomponnetjes en Asters (herfst), zou het ook perfect mogelijk zijn. Maar dan zou ik de bol eerst met mos bekleden. Een gaatje maken voor de steel (met een satéstokje) en zo de bol afwerken. Dit doe je alleen voor bloemen met een weke steel.

Proficiat,

Theresa,

12:00 Gepost door Marian & Roger in bloemschikken-speciaal

De commentaren zijn gesloten.