05 april 2009

♣Een lentebol op een lentekrans♣

Een lentebol op een lentekrans - 27.03.08Benodigdheden:

·         Moskrans
·         Eventueel een taartschaal op voet of een glazenschaal op hoogte.
·         Wat hooi om in de glazen schaal te leggen en hierop wat eischalen (dit enkele indien het stuk voor Pasen moet dienen)
·         Bosbestakken en wilgenkatjes
·         Groene bouillondraad
·         Isomobol die past in de opening van de moskrans, grote krammen, Bolletjes mos
·         Oasis en snijbloemenvoeding
·         5 gele rozen, Ornithogalum Arabicum (haal – 4 stuks - zeker zo’n 4 uur op voorhand uit het water dan kan je de stelen goed plooien)
·         Pistache, Eucalyptus
·         6 Hyacinten
·         Satéstokjes, tandenstokers
·         Enige chocolade eitjes (speciaal voor de kleinkinderen)

De mosbolWerkwijze:

1.      Snij van de Isomobol een hoedje af zodat je een opening hebt om daarna oasis erin te steken. Doe de 2 helften tegeneen en kram vast op de naad.

2.      Leg op de moskrans korte takjes bosbestakken, afgewisseld met wilgenkatjes. Wikkel deze vast met de groene bouillon-draad. Het moet een luchtige krans worden, het mos mag nog zichtbaar blijven.

Hyacintenbollen op satéstokjes op de mosbol3.      Begin met de Isomobol aan de onderkant te beleggen met bolletjes mos en steek de zijkanten goed vast met de lange krammen, dus enkel op de randen vaststeken. Pas zo verder de stukjes mos in elkaar totdat je een mooi geheel bekomt. Ga zo verder naar boven tot aan de opening en laat het mos 1 cm tot over de rand van de opening komen.

Luchtige krans met bosbes- en wilgenkatjestakjes4.      Laat de oasis zich volzuigen en neem hem daarna uit het water, laat hem goed uitlekken en steek hem in de opening van de Isomobol, rond hem af. De oasis moet zo’n 2 cm boven de opening uitkomen.

5.      Plaats de bol op de krans.

Rozen tussen de Ornithogalum6.      Verknip de Pistache en de Eucalyptus in kleine stukjes, steek deze takje over de gehele oasis. Goed dicht tegeneen.

Steel vastpinnen met een etalagespeld7.      Neem de 4 Ornithogalum steek ze op 4 evenwijdige afstanden, buig ze naar beneden en steek ze vast met een etalagespeld.

8.      Schik de rozen tussen het groen, vul de rest op met Ornithogalum.

9.      Neem de hyacintenbollen uit de pot, draai een gedeelte van de wortels af en was deze goed uit. Laat de hyacinten  even wat water opzuigen. Prik ze op een satéstokje (2 stukjes per bol) en verdeel ze over de mosbol. Eens naar boven, eens naar beneden.

Hier op een glazen schaal10.  Steek de chocolade-eitjes op de tandenstokers en verdeel ze over de krans.

Vergeet niet om de hyacintenbollen dagelijks met lauw water te besproeien. (Plantenspuit)

Mocht je dit bloemstuk als Paasdecoratie willen gebruiken dan kan je er nog gekleurde eitjes, kuikentjes, haasjes, pluimpjes, enz.… bijleggen.

De chocolade-eitjes heb ik erbij gedaan om de kleinkinderen de kans te geven af en toe eens een eitje te snoepen.

De Ornithogalum is een zeer dankbare snijbloem, de kleine bloempjes zullen nog volledig opengaan. Indien je er koopt let er wel op dat al enige bloempjes open zijn.

Veel plezier in het knutselhoekje,

Theresa,

12:00 Gepost door Marian & Roger in bloemschikken-lente

De commentaren zijn gesloten.