30 juli 2009

♣Rozenbottel-marmelade♣

rozenbottels-peerIn najaar en winter als de dagen korter en grijzer worden, wordt de tuin gekleurd door rozenbottels. Een prachtig toegift van de natuur.
Zo mooi ook als ze wit zijn berijpt of zijn gerimpeld door de kou.
Vogels bouwen graag hun nest tussen de rozenbottels:
altijd een snoeppot bij de hand.

Van rozenbottels kun je jam en siroop maken.
Winterse boeketten krijgen er een kleur van en kinderen kunnen er mooie kettingen mee rijgen.

Ouderwets lekker: rozenbottel-marmelade

Benodigdheden:

1250 gram rozenbottels

Geleisuiker (een gelijke hoeveelheid als het gewicht van de rozenbottelmoes dat overblijft na het zeven)

1 sinaasappel

 

Werkwijze:

  1. Maak de rozenbottels schoon en snijd het zwarte puntje van de vruchten, snijd ze door en verwijder de pitjes.

  1. Kook de rozenbottels in een laagje water in ongeveer 30 min. tot ze helemaal zacht zijn.

  1. Giet ze af en wrijf ze door een zeef. Weeg de hoeveelheid moes en weeg een gelijke hoeveelheid geleisuiker (+ 1 kg.) af.

  1. Rasp ¼ deel van het oranje van de schil van de sinaasappel heel fijn, tenzij je graag grove stukken in de gelei hebt, wat meestal bitter smaakt. Zelf heb ik het raspsel liever heel fijn.  Pers het vruchtvlees uit de sinaasappel.

  1. Breng de rozenbottelmoes met de suiker, het raspsel en de sap aan de kook en laat 4 min. flink doorkoken (af en toe roeren)

  1. Schenk de hete jam in goed schoongemaakte potten en sluit ze direct goed af.

Groetjes uit ons Hofke!

12:00 Gepost door Marian & Roger in rozenconfituur

De commentaren zijn gesloten.