01 februari 2010

♣Winters schilderij♣

Winters schilderij - 20.01.10Benodigdheden: 

·         Houten kader (eventueel van een oude schilderij) of je laat er eentje maken bij Kevoc of Brico
·         Kippengaas met kleine mazen
- een stuk om aan de achterkant van de kader te nieten
- een stukje om een houdertje te maken
·         Nietmachine om het kippengaas vast te nieten aan de kader
·         Plat korfje (gekocht op Alden Biesen)of een met een buikje (niet te zwaar anders kan het kippengaas deze niet op de plaats houden er komt nog natte oasis in)
·         Wikkeldraad
·         Stukje oasis en snijbloemenvoeding
·         Mos
·         Rozen
·         Orchideeën en pipetten
·         Groen om op te vullen: Pachysandra
·         Hazelaar- en bosbes takjes

Kader voorbereidingWerkwijze:

1.      Meet het kippengaas af op de achterkant van de kader en niet deze vast.

2.      Plaats het plat korfje in het midden van de kader en maak vast met wikkeldraad op verschillende plaatsen zodat het goed vast zit.

3.      Snij opnieuw een stuk kippengaas en vorm al een houdertje vooraleer het vastgemaakt wordt. Maak ook dit vast met wikkeldraad maar ditmaal op het korfje. Schat ook de hoogte, het mag niet te hoog en niet te laag hangen. Er moet ook nog iets van het korfje te zien zijn.

Houdertje opvullen met mos en hierin de oasis steken4.      Meet de oasis af en laat deze zich volzuigen in lauwwarm water met snijbloemenvoeding, omwikkel de voor en zijkanten met mos en steek dit in het houdertje. Voorzichtig mocht het mos zich opstroppen neem dan een Satéstokje en duw het mos naar beneden.

Orchideeën en rozen5.      Nu kan je beginnen met opvullen, maar de bovenkant van het korfje moet nog een beetje zichtbaar blijven.
Snij de Pachysandra aan en schik hem in de gebogen vorm van het korfje. Enkele korte bosbestakjes ertussen.

Gevuld korfje6.      Schik de rozen in dezelfde boogvorm, plaats ze wel niet op één lijn, laat sommige rozen dieper en de andere weer wat hoger eruit komen, zo krijg je een mooi niveau verschil.

7.      Vul de pipetten met het lauwwarm water met snijbloemenvoe- ding en steek er de orchideeën in.

Zicht op het korfje8.      Plaats nu de orchideeën (3) 2 aan de zijkanten en één in het midden. Deze aan de zijkanten naar elkaar toe met het lipje. Deze in het midden met het lipje naar voor. Aan de middelste orchidee plaats je nog een roos aan beide kanten.

9.      Versier het geheel met korte hazelaartakjes.

10.  Hang het schilderij op en je hebt een prachtige opfrisser in de woonkamer of op het terras.

11.  Dit is een heel dankbare creatie, denk maar eens aan al de materialen die nu gaan aankomen, lentebolletjes, lentebloemen, zomerbloemen, bermbloemen, enz.…
Elk seizoen kan je het anders aankleden, met Pasen: kippetjes en eitjes, met Kerst: kerstballetjes en dennenknoppen, enz.…

TIP:HOUDBAARHEID VAN DE VERSE BLOEMEN

De meeste van mijn bloemstukken hebben een houdbaarheid van minstens 3 weken tot een maand en als ik ze laat indrogen zeer lang. Hangt ook af van het soort bloemen, tulpen zullen vlugger verwelken maar de parkiet tulpen kunnen heel mooi indrogen. Het is nl. belangrijk dat je verse bloemen als je ze gekocht hebt ook goed behandeld.

Ik zie nog altijd vrouwen in de lessen komen met bloemen in het papier zoals ze ze gekocht hebben.

Zorg voor een glazen bokaal, groot en klein.

De gekochte bloemen thuis dadelijk van de verpakking ontdoen, Enkel van boven enkele bladeren laten staan, de bloemen goed schuin aansnijden en in lauwwarm water met een klein beetje snijbloemenvoeding plaatsen. (plaats ze in een emmer tot je ze meeneemt en dan zet je ze pas in het glazen bokaal).

Nu kunnen de bloemen zich goed volzuigen en zullen de kopjes van de rozen ook veel minder snel gaan hangen. Ze hebben ook ruimte nodig anders geven ze warmte af en zullen ze stikken (dit ten nadele van de houdbaarheid)

Het neemt maar enkele ogenblikken in beslag en je hebt er zoveel meer plezier van.

Het gekochte groen behandel ik op dezelfde wijze.

 

Het groen uit de tuin, blaadjes van klimop, Pachysandra, conifeer of andere blaadjes, dompel ook altijd eerst onder in lauwwarm water, laten uitdruipen, steeltjes aansnijden en in een bokaaltje steken.

Als je deze regels acht zal je meer plezier van uw bloemstukken hebben en dit is toch wat we willen, of niet??

 

Ik wens jullie succes met al je bloemstukken en nog vele uren hobbyplezier.

 

Theresa,

20:00 Gepost door Marian & Roger in bloemschikken-winter

De commentaren zijn gesloten.