09 augustus 2007

.::Lelie van geurende hosta::.

We hebben op dit moment 8 soorten hosta's in de tuin, waarvan ik de meeste niet bij naam ken, er zijn zoveel verschillende, met blauw groen blad, geurende hosta leliehelemaal groen of lichtgroen met een roomwit randje, spits of rond blad, we hebben zelfs een mini hosta die niet hoger wordt dan 10 cm. Er bestaan zoveel soorten.

De hosta's die wij hebben zijn nu allemaal uitgebloeid op de geurende Hosta Royal Standard na, die ik enkele jaren geleden op een kleine plantenbeurs heb gekocht, waar tuinliefhebbers hun overige planten te koop stelde. Het is nog niet veel maar er staan toch al 7 lange stelen in, waarvan er een paar lelies al open gaan. De plant op zich heeft toch al een doorsnee van 50 tot 60 cm. Ik kon het niet laten om al een foto van de lelie te maken. 

De lelie van deze hosta is prachtig wit en dat valt op in een bostuin. Het blad is mooi donkergroen en ovaal gerimpeld, dat in de winter helemaal verdwijnd. Deze hosta is ook winterhard. Ze staat in de bostuin, dus in de schaduw, maar deze hosta is een van de weinige die ook zon mag hebben.

Veel hosta's kunnen niet tegen de zon, vooral de andere soorten die wij in de bostuin hebben. Ik heb dat wel eens geprobeerd in een pot op het terras, maar de hosta's kwijnen binnen de korste keren weg. Alleen de hosta's sieboldiana Elegans en hosta fortunei doen het goed op ons terras. Hosta's zijn mooi, niet alleen met hun blad dat een schaduwtuin kan sieren, maar vele hebben ook prachtige lelies.

14:01 Gepost door Marian & Roger in hosta's