15 november 2008

♣ Uitgebloeide schoonheid ♣

In deze periode doen wij niet veel of niets in de tuin. Wij genieten van de warme getinte kleuren, zoals, geel, oranje, rood die de herfst ons te bieden heeft. Het blad dat in de perken valt laten wij liggen, als humus en winter bescherming voor de planten.

Wij hebben geen gazon in onze tuin, maar wie een gazon heeft waar veel blad op terecht komt, is het wel raadzaam om het blad bijeen te harken, dit om verstikking van het gazon onder het blad te voorkomen. De bladeren van het gazon kan je dan ook gebruiken tussen de vaste planten.

Voor de meeste mensen, is het vallen van de bladeren een sein om de tuin te gaan bestormen met de snoeischaar in de hand.
Het is echter niet noodzakelijk, uitgebloeide vaste planten kunnen beter met rust gelaten worden. Bekijk de uitgebloeide planten in de tuin eens niet als vuil en afvallig, zaaddozen van verschillende vasten planten hebben mooie vormen, toch jammer om die te gaan snoeien.

Als je wacht tot het voorjaar levert dit in deze periode verschillende voordelen op.

We zetten ze even voor u op een rijtje:

1. Mooi: Uitgebloeide planten geven met hun gekleurde bladeren, fraaie vruchtdozen en berijmde stengels, uw tuin ook in de herfst en in de winter een vrolijk tintje. 

2. Beschermen: De uitgebloeide plantendelen beschermen in de winter de plant tegen vorst.

3. Meer natuur: Oude plantendelen en uitgebloeide bloemknoppen zijn vaak een schuilplaats voor allerlei nuttige dieren. Bovendien wordt uw tuin een echte trekpleister voor de vogels. Zij leveren tijdens de wintermaanden een uniek schouwspel als ze voedsel uit de oude zaaddozen trachten te bemachtigen.

4. Minder afval en minder werk: Tegen het voorjaar is er al heel wat van de plantenresten omgezet in humus. In het voorjaar kan je dan vlotter de verdorde stengels weghalen.

5. Kostenbesparend: Doordat u niets weg haalt van de planten, moet u voor het volgende groeiseizoen natuurlijk ook (bijna) geen meststoffen bijgeven.

Probeer het eens uit en je zult zien als je kan genieten van de uitgebloeide schoonheid in deze periode, dat in de tuin bezig zijn geen werken inhoud.

Geniet met vreugde van al die vrolijke kleuren in het najaar. Wij doen dat met veel plezier, we maakte ook fijne herfstwandelingen en genoten van wat de natuur rond deze periode allemaal te bieden heeft. Klik op de foto en geniet mee van onze natuurwandeling.

Wij wensen iedereen nog een fijne herfstmaand.

Groetjes uit ons hofke.

de natuurfotograaf

16:00 Gepost door Marian & Roger in tuin-tips

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende