11 juni 2008

♣ Pieris ♣

ongedierte-op-de-piresDe Pieris japonica in de grote bloembak op het terras, stond er de laatste tijd niet meer florissant bij. Elk jaar deed deze plant ons in maart verblijden met van die leuke witte belletjes die er in trosjes aan kwamen. Zie de foto waar ik al eens een stukje over de Pieris schreef.

Maar dit jaar kwamen er geen nieuwe scheuten, gewoon niets en de struik was echt aan het treuren.
Eerst dacht ik dat het de ouderdom was, omdat deze struik al ruim 20 jaar in onze tuin staat. De blaadjes zijn bovenop geel gespikkeld, maar toen ik ze aan de achterkant bekeek, zag ik op het blad van die hele kleine beestjes. Er was beweging, maar je zag ze bijna niet. Luizen zoals op rozen zijn het niet, eerder iets van de witte vlieg, maar toch kleiner.

nieuwe-scheuten-aan-de-pireWe hebben deze struik dan ook met een bestrijdingsmiddel behandeld voor ziekte en ongedierte, net als bij de mahoniestruik. Nu zijn we al weer enkele weken later en de struik hersteld zich. Er komen al weer mooie nieuwe blaadjes aan. De oude zullen waarschijnlijk wel gaan vallen en we hebben weer een mooie Pieris.


Zo zie je maar, het is niet altijd rozengeur en manenschijn,

met tuinieren kom je vroeg of laat ook tuinperikels tegen.

07:00 Gepost door Marian & Roger in tuinplagen